Lagvis–utstillingen 2022 finner sted på DOGA. Kurator Kirsten Visdal håper den vil inspirere flere til å søke håndverksfag.

 

—Det er jo et veldig sympatisk prosjekt, sier Kirsten Visdal. For andre gang er hun kurator når Lagvis stiller ut arbeidene til morgendagens håndverkere og designere.

Utstillingen skal ikke bare vise frem resultatene av et prosjekt; den skal også bidra til å heve anerkjennelsen av håndverksfagene. Det mener Visdal er et givende og viktig arbeid.—Det er et behov for å løfte tradisjonshåndverket, og gi det høyere status igjen. Vi lever i en akademisk og teknologisk verden, hvor håndverksfagene ikke blir nok verdsatt, sier hun.

Hun ser en sammenheng mellom interessen for tradisjonshåndverk, og ønsket om å bevare miljøet.—Vi trenger å føle på den lenken mellom hender og hjerne, ta tida tilbake til det analoge og bruke naturen på en bærekraftig måte, sier hun.

Hun tror det kan være en motreaksjon til det digitale samfunnet vi er en del av, hvor bruk og kast er normen, og billige produkter av dårlig kvalitet regjerer på mange markeder. —Det handler om å ta vare på en kulturarv, og gi rom for nye gererasjoner til å tolke den i sin samtid. Jeg tror vi blir identitetsløse som folk dersom vi mister den arven, sier Visdal. — Samtidig er jeg for at håndverk i større grad skal inn i markedet, og utvikle ny innovasjon og forhåpentligvis større grad av industri i Norge, legger hun til.

“Gjennom Lagvis får de unge prøve hvordan det faktisk er å arbeide som håndverker, og de nyutdannede får gode rollefigurer. Jeg håper virkelig dette inspirerer flere til å søke håndverksfag.”

Kirsten Visdal

Trenger samarbeid
I 2015 startet hun prosjektet Håndverk+, hvor håndverkere og designere møtes for å utveksle ideer og kunnskap. Dermed kan de lettere utvikle produkter av god kvalitet, som er salgbare. —De som utdanner seg innen håndverk må ha en forståelse for markedet i samtiden, og for design og form. Designerne tenger forståelse for håndverket og materialet, mener Visdal.

Denne tanken overlapper med målene til Lagvis. Ett av målene er å vise at produkter blir bedre når fagfolk samarbeider om dem.—Gjennom Lagvis får de unge prøve hvordan det faktisk er å arbeide som håndverker, og de nyutdannede får gode rollefigurer. Jeg håper virkelig dette inspirerer flere til å søke håndverksfag, sier hun.

Har tro på neste generasjon
Årets utstilling finner sted hos Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo; et industrilokale fra 1898 med tegl, høye vinduer og en stor hall. Designerne Thomas Jenkins og Sverre Ungher står for utstillingsarkitekturen, og har designet utstillingsmoduler.—Det kommer til å bli veldig fint, det passer å vise produktene i et slikt lokale, sier Visdal.

Hun sikter til at DOGA jobber for innovasjon, bærekraft og lønnsomhet innenfor håndverk og design. Det passer godt inn med årets tema «Neste generasjon».—Vi kommer til å gjenbruke modulene fra i fjor, og vise en film med elever som klesmodeller, for å vise frem tekstilproduktene best mulig, forteller hun.

Målet med Lagvis er ikke å produsere helt feilfrie prototyper, men å vise hva som bor i dagens og fremtidens håndverkere og designere.— Vi må jo være ærlige på at dette er prototyper, ikke ferdige produkter, men det skal være kvalitet i det uansett. Det synes jeg årets deltakere har fått til, sier Visdal.  


Tekst: Marte Fillan
Foto (Visdal): Margaret M. de Lange

Previous
Previous

Mentor fra Mint